Informacija telefonu: +370 61170170

Gelteklės

Gelteklės

Gelteklės

Gelteklės - tai augalas iš Astraceae šeimos. Jis atkeliavęs iš pietinės ir vidurio Azijos.

100g gelteklių – 17 kcal

Gelteklėse yra natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies, fosforo, chloro, karotino ir vitaminų E, B1, B2, C ir PP.

Šaldytos, skardinėse ar kitose formose

Savo skoniu gelteklės primena šparagus, tačiau yra šiek tiek subtilesnio skonio. Prieš vartojant geltekles, labai svarbu gerai jas nuplauti, tuomet nulupti žievę (patartina užsidėti gumines pirštines, nes žievės sultys viską dažo raudonai). Augalo valgoma dalis yra šaknys ir lapai. Gelteklės – puikus augalas šaldymui ar konservavimui skardinėse, kadangi taip paruošus jų maistingoji vertė išlieka.

Skanu ir naudinga sveikatai

Gelteklės turi daug maistingųjų medžiagų, daug vitaminų ir puikų skonį. Jos naudojamos žolelinėje medicinoje, kaip širdies vaistas ir skausmo malšintojas.