Informacija telefonu: +370 61170170

Pankolis

Pankolis

Pankolis

Pankolis yra daugiametis augalas iš salierinių augalų šeimos. Jis kilęs iš Viduržemio šalių ir yra auginamas daugelyje pasaulio šalių.

100g pankolio – 69 kcal

Pankolyje yra kalcio, fosforo, geležies ir vitaminų A1, B1, B2, C ir E.

Panaudojimo įvairovė

Pankolio šaknys gali būti valgomos žalios, keptos, paskrudintos ar keptos grilyje. Jo beveik niekada nevartoja vieno. Pankolis puikiai tinka sriuboje, žuvies patiekaluose su daržovėmis, kartu su burokėliais, bulvėmis, kopūstais, brokoliais ar žiediniais kopūstais. Salotose pankolį galima naudoti kartu su alyvuogėmis, kaparėliais, raudonuoju svogūnu, ančiuviais, rukolos salotomis ar obuoliais. Paskaninti galima druska, pipirais, citrinų sultimis, česnaku ar čiobreliu. Tai puikus ingridientas makaronuose.

Kosėjimas, pieno susidarymas, aštrūs skausmai

Pankolis turi atsikosėjimą lengvinančių savybių, jis taip pat stimuliuoja virškinimo sistemos darbą. Pienas su trupučiu pankolio kovoja su gripu ir peršalimo simptomais. Sakoma, kad pankolis stimuliuoja pieno susidarymą maitinančioms motinoms, o tuo pačiu ir padeda kūdikiui, kai jį kankina diegliai viduriuose ar dujų susikaupimas.

Afrodiziakas

Pankolio sėklos yra labai vertingos. Iš jų pagamintas sirupas naudojamas kaip stiprinamieji vaistai, jis taip pat padeda gyti žaizdoms ir augti plaukams. Antikos laikais pankolis buvo naudojamas kaip puikus natūralus afrodiziakas.