Informacija telefonu: +370 61170170

Rėžiukai

Rėžiukai

Rėžiukai

Rėžiukai – tai augalai iš kopūstų šeimos. Jų tėvynė yra Europa ir Azija.

100 g rėžiukų – 15 kcal

Turi daug vitamino C, K, A ir E ir glikozidų. Pagrindinė vertė yra su sudėtyje: mineralinės druskos, ypatingai geležis, jodas ir arsenas.

Vietoj karčiosios pipirnės

Virtuvėje rėžiukai turi tokį patį tikslą kaip ir karčioji pipirnė. Jie turi ryškesnį ir aštresnį skonį. Salotos, pagamintos kartu su rėžiukais, turi ryškų, kartų skonį. Jauni lapai ir sėklos gali būti naudojamos kaip prieskoniais įvairiuose patiekaluose. Rėžiukai turi aitrų skonį su pikantišku aromatu. Gali būti naudojami salotose, su pomidorais, sumuštiniuose, agurkų salotose, su bulvėmis, varške, kiaušiniais ar omletais.

Apsauga nuo vėžio

Tyrimai parodė, kad valgant daug daržocių iš kopūstų šeimos, mažinama vėžio rizika. Medicinoje, rėžiukų naudojimas eliksyro ar miltelių forma, jau ilgai žinomas kaip turintis diuretinių bei atsikosėjimą lengvinančių savybių. Jie taip pat didina apetitą, gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą. Rėžiukai gali būti naudojami kvėėpavimo takų uždegimams, geltai, cholelitiazei, reumatui ir kraujospūdžio sutrikimams gydyti.