Informacija telefonu: +370 61170170

Topinambai

Topinambai

Topinambai

Topinambai, taip pat žinomi ir kaip Jeruzalės artišokai, yra žoliniai daugiamečiai augalai, glaudžiai susiję su saulėgrąžomis bei priklausantys tai pačiai genčiai: Helianthus.

100g topinambų – 306 kcal

Topinambuose yra vitaminų A, B1, B2, B6 ir E. Be siloksano, kalio, kalcio, fosforo, geležies ir cinko, topinambuose taip pat yra ir fruktozės, pektino skaidulų ir amino rūgščių.

Konkurencija su bulvėmis

Topinambus indai augino dar tais laikais, kai Kolumbas nebuvo žengęs kojos į Ameriką. Tam tikru atžvilgiu, topinambų gumbai yra panašūs į bulves, tačiau jų pumpurai yra tarsi imbiero šaknys. Dėl skonio, panašaus į artišokus ar obuolius, jie taip pat vadinami žemės obuoliais. Topinambai gali būti valgomi salotose (žali), juos galima virti ar net kepti. Prancūzijoje, topinambų šakniagumbiai yra labai populiarus salotų ingridientas. Vokietijoje iš šio augalo gaminamas tam tikras alkoholis – “Topinambur” arba “Rossler”. Iš gero topinambų derliaus galima pagaminti įspūdingus likerio kiekius.

Maitinantis Indijos gumbas

Topinambų šaknys daugelį amžių vietinių amerikiečių buvo naudojamos ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas. Vėlesni tyrimai parodė, kad ši daržovė mažina cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą ir virškinimo sistemos funkcionalumą. Ji gerina organizmo imunitetą ir aprūpina jį energija. Topinambai rekomenduojami diabetikams, ypatingai ankstyvosiose ligos stadijose. Vaistai ir patiekalai praturtinti topinambais turi apsaugančių savybių, kadangi jie skatina kūną pašalinti toksines medžiagas, t.y. sunkiuosius metalus, iš organizmo.