1. >Blog'as
  2. >Ar mes turime nulupti daržoves?

Nulupti ar nenulupti? Štai kur klausimas. Dėl skonio, maistingumo bei virškinimo mes dažnai nežinome kada naudoti skustuką o kada jo neprireiks. Mūsų patarimai, kad apsispręsti būtų lengviau.

Išlaikome geriausią

Daug medžiagų (vitaminų, mineralų..) yra daržovių odos viduje arba ant jos. Vienintelė problema yra ta, kad ant odos būna daug žemių, smėlio ir įvairių kitų nenorimų elementų. Norint juos pašalinti, lengviausias būdas yra daržoves kruopščiai nuplauti tekančiu drungnu vandeniu. Galima naudoti daržovių šepetėlį, jų yra du tipai: kietas šakniavaisių daržovėms (morkoms, bulvėms, ropėms..) ar minkštas kitoms (agurkams, cukinijoms, baklažanams). Palikdami daržoves su odele mes ne tik gauname visą naudą iš jų, tačiau ir gauname daugiau laiko kitiems darbams!

Ech, kaip sunkiai!

Maisto medžiagos yra naudingos organizmui, bet kai kurių daržovių, pavyzdžiui moliūgų, oda yra per daug tvirta, kad galėtumėme ją valgyti. Tačiau dėl moliūgo grublėtos formos jį labai sunku nulupti. Išeitis, kuris gali tai pakeisti? Apvirkite moliūga (prieš tai jį nuplovus!) ar ruoškite garuose apie 5 minutes. Tada jį supjaustykite ir nulupkite odą skustuku be rizikos įsipjauti. 

Menas nulupti

Tačiau, dalis žmonių renkasi nulupti daržoves dėl skonio ar tam, kad būtų lengviau virškinamos, nes kai kurios medžiagos daržovių odoje gali dirginti jautrų žarnyną (pavyzdžiui pomidorai ir paprikos). Tokiu atveju, geriau jas lupti kuo ploniau kiek įmanoma, kad išsaugotumėte visas gerąsias medžiagas. Geriausias įrankis tam - skustukas. Taip pat galite virinti pomidorus apie 30 sekundžių ar trumpai apkepti paprikas, kad lengviau pašalintumėte jų ploną odelę. Baigę paruošimą, žievių neišmeskite: sudėkite į kompostą arba panaudokite kituose patiekaluose (gaminant sultinį ar panašiai).