1. >Blog'as
  2. >Augalinis maistas – ne vien tik daržovės

Šiais laikais augalinį maistą noriai renkasi vis daugiau žmonių. Tai lemia įvairios priežastys: visuomenės noras maitintis sveikiau, didėjantis vegetarizmo ir veganizmo populiarumas, mėsos pramonės sukeliamos žalos aplinkai suvokimas ir daugelis kitų. Dažniausiai manoma, kad augalinis maistas – vien tik daržovės. Tačiau iš tiesų jo pasirinkimas kur kas platesnis.

Įvairiapusiška mityba – sveika mityba

Nusprendę išbandyti augalinę mitybą žmonės pakankamai dažnai imasi kraštutinumų. Jie atsisako daugybės produktų, nes mano, kad gali valgyti tik žalias daržoves. Taip alinamas organizmas, neužtikrinamos jam būtinos medžiagos, todėl laikui bėgant gali atsirasti įvairių sveikatos problemų. Tiesa yra ta, jog sveika mityba visų pirmiausia turėtų būti įvairiapusė. Todėl svarbu pasirūpinti, kad maisto racioną sudarytų skirtingi augalinės kilmės produktai.

Kruopos ir sėklos – vertingųjų medžiagų šaltinis

Kruopos ir sėklos – tai neatsiejama subalansuotos augalinės mitybos dalis. Jų yra tiek daug, jog kiekvienas tikrai gali rasti sau tinkamiausias. Vienomis iš vertingiausių kruopų yra laikomi grikiai. Juose gausu sveikam organizmo funkcionavimui reikalingų riebalų, angliavandenių ir ypač baltymų. Be to, grikiuose yra nemažai B grupės vitaminų, kurie padeda stiprinti nervų sistemą ir pagreitinti medžiagų apykaitą.

Šiose kruopose taip pat gausu:

  • kalio,
  • kalcio,
  • magnio,
  • jodo,
  • fosforo,
  • geležies.

„Bonduelle“ grūdų ir daržovių mišiniuose taip pat naudojami grikiai. Jie šaldomi, taip užtikrinant aukščiausią maistinę vertę.

Bolivinės balandos sėklos – dar vienas puikus pasirinkimas nusprendusiems savo mitybą paįvairinti augaliniu maistu. Jose yra daug baltymų, taip pat – kalcio, geležies. Bolivinės balandos sėklos turi itin žemą glikemijos indeksą, todėl nesukelia staigaus cukraus kiekio kraujyje šuolio. Dėl šios priežasties jos tinka sergantiems cukriniu diabetu.

Šios sėklos yra lengvai virškinamos, todėl pavalgius nesukelia sunkumo jausmo. Be to, jose nėra glitimo, kurio netoleravimas šiuolaikinėje visuomenėje yra pakankamai dažna problema. Naudingąsias bolivinės balandos sėklas galima rasti ir „Bonduelle“ asortimente.