1. >Blog'as
  2. >Keliaukime ragaudami – Prancūzija!

Keliaukite ragaudami – Prancūzija!

Mūsų ragavimo kelionė šį mėnesį sustoja Prancūzijoje. Net jei manome, kad esame gerai susipažinę su tradicine prancūzų virtuve, kiekvienas regionas turi savo išskirtinumą, kurį galima atrasti ir modernizuoti pamirštus istorinės ir tradicinės virtuvės receptus. Patogiai įsitaisykite ir mėgaukitės geriausiais prancūzų receptais!

Jautiena, lėkštės karalius

Mėsa jau nuo senovės yra tradicinės prancūzų virtuvės dalis. Nors per Velykas tradiciškai Prancūzijoje valgoma aviena, valgiaraštyje dažniausiai vyrauja ir jautiena. Pot-au-feu arba bœuf bourguignon – troškiniai, kurie gali būti paruošti įvairiais būdais – troškinant ar verdant. Juose gausu mėsos (jautienos, bet taip pat ir veršienos ar subproduktų) bei nuostabių „žieminių“ daržovių, tokių kaip porai, salierai, morkos, ropės, ir žinoma, bulvės. O iš likučių, galima pasigaminti hachis parmentier: sluoksnis maltos mėsos užtepamas bulvių košės sluoksniu, pabarstoma džiūvėsėliais arba tarkuotu sūriu ir pakepinama orkaitėje. Išskirtinio skonio bei lengvai pagaminama.

Su kremzlėmis viskas skanu

Žalias arba virtas kumpis, taukai, saliamis, paštetas, kraujinė dešra ir kiti patiekalai iš kremzlių. Jas galima valgyti su garuose troškintomis baltosiomis pupelėmis, su ančių „confit“, raugintais kopūstais ar quiche lorraine – kur taukai puikiai sudera su grietinėle ir kiaušinių minkštumu. Lengvai pagaminamų receptų kategorijai priskiriamas ir lęšių petit sale: tradicinis receptas, kuris su kiekvienais metais tobulėja, o skaniau pagaminamas, jei verdant įlašinama keli lašai baltojo vyno.

Kopūstai, bulvės ir kitos daržovės

Prancūzų receptuose dažnai naudojamos daržovės, su grietinėle ar sūriu. Troškiniai – klasika, kurie visada lengvai pagaminami, puikiai tinka likučių naikinimui ir yra ypatingai skonūs. Tai puikus garnyras prie keptos vištienos ar valgant kaip pagrindinį patiekalą. Provanso rojuje ir pietų Prancūzijoje patiekalas Ratatouille yra pelnytai žinomas ir populiarus. Dėl pastarojo verta palaukti, kol pomidorai, cukinijos ir baklažanai pasieks savo sezono piką, taip gauname itin skanų laimikį. Šie šeimos receptai visada sukelia nuostabius prisiminimus ir skonio sūkurius burnoje!