1. >Blog'as
  2. >Kodėl kai kurios daržovės baltos?

Česnakas, svogūnas, cikorija, žiedinis kopūstas, bulvė, ropė...: kodėl jos nedalyvauja daržovių spalvingumo konkurse?

Nes tai jų natūrali spalva

Daržovių pasaulyje, spalvos atkeliauja iš natūralių molekulių, kurios vadinamos pigmentais. Chlorofilas yra atsakingas už žalią spalvą (ah, tie gražūs špinatai!). Pomidorams ryškią raudoną spalvą suteikia likopenas.

Baltas atspalvis ar smėlinis, ar geltonas daržovėse nereiškia, kad jos neturi pigmentų: žiedinis kopūstas, ropė, česnakas ar gelteklė turi savo pigmentą, pavadinimu flavonu. Daržovių pasaulyje, balta spalva yra... tikra spalva!

 

Nes mes "priverčiame" jas būti baltomis

Pažvelgus kitaip, balta spalva yra sodininko manipuliacija. Pavyzdžiui, smidro spalva priklauso nuo to, kaip bus auginamas: baltieji auga žemėje, kur nemato dienos šviesos. Žalieji auginami ant žemės, kur vykdoma chlorofilo sintezė, o purpuriniai auga tik su trupučiu saulės. Kuo daugiau jie mėgaujasi saule, tuo spalvingesni jie tampa!

 

Sužinokite viską prieš gaminant

Norėdami, kad verdant baltąsias daržoves jos nepageltonuotų, pridėkite truputį citrinos sulčių ar baltojo acto į vandenį. Žalia spalva baltose daržovėse? Šviežia viršūnė - pavyzdžiui ropėse - yra puiki pakepinta ar įmaišyta į apkepką. Visą žiedinį kopūstą galite naudoti gaminant sriubą - ne tik baltąją dalį.