Gelteklės – tai augalai, priklausantys astrinių (lot. Astraceae) šeimai. Jie yra atkeliavę iš pietinės ir vidurio Azijos. Šiuos augaluose gausu natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies, fosforo, chloro, karotino ir vitaminų E, B1, B2, C ir PP. Nors gelteklės šiek tiek pamirštos, tačiau labai vertingos mūsų organizmui.

Geltekles galima naudoti kasdien

Savo skoniu gelteklės primena šparagus, tačiau yra šiek tiek subtilesnio skonio. Prieš vartojant geltekles, labai svarbu gerai jas nuplauti, tuomet nulupti žievę (patartina užsidėti gumines pirštines, nes žievės sultys viską dažo raudonai).

Augalo valgomos dalys yra šaknys ir lapai. Gelteklė – augalas, puikiai tinkantis šaldymui ar konservavimui skardinėse, kadangi taip jį laikant neprarandama maistinė vertė. Norėdama ilgiau išlaikyti geltekles šviežias, sudėk jas į popierinį maišelį ir laikyk šaldytuvo apatiniuose skyriuose.

Mūsų receptai

Lengvas
Vidutinio sunkumo
Sudėtingas
< 15 Minučių
15 - 45 Minučių
45 m ir +
  • Falafeliai su jogurtiniu padažu

  • Avinžirnių kamuoliukai

    Šie avinžirnių kamuoliukai yra itin paprastai ir greitai paruošiami bei gali būti patiekti kaip užkandis, ar net kaip vienas iš patiekalų ant Jūsų Šv. Kūčių stalo!

  • Cereali su grybiais ir parmezano sūriu

Daugiau receptų